Innovation

Iveta Fabešová: Jak naučila Česko jíst luxusní francouzské dezerty

Iveta Fabešová, je vášnivou cukrářkou se srdcem na dlani a touhou přinášet radost lidem skrze své dezerty. Snaží se zachovat kvalitu a pečlivost, jako kdysi babičky při přípravě tradičních dezertů.

Smiling woman

Iveta se proslavila také svou účastí v kuchařské reality show, kde si získala popularitu láskou k francouzským dezertům a kvalitnímu pečivu. Dnes má vlastní cukrárnu a vydala 4 kuchařky se svou vlastní značkou IF. S touhou přinášet své dezerty do domovů se Iveta rozhodla nabídnout své nejlepší pochoutky i online, kde využívá moderní platební nástroje pro maximální spokojenost svých zákazníků. V rozhovoru s Ivetou se dostaneme i k tématu žen podnikatelek, jejich úspěchům, ale i trnité cestě k cíli. Společnost Visa s hrdostí podporuje tyto inspirativní ženy na jejich cestě k podnikatelskému úspěchu.

Společnost Visa nedávno oznámila, že napomohla digitalizaci 53,8 milionu malých podniků a mikropodniků na celém světě¹. Jedním z konkrétních místních příkladů, jak Visa pomáhá malým a středním podnikům, je partnerství s organizací Ženský byznys, která nabízí zvýhodněné webináře a další edukativní materiály pro podnikající ženy. Visa je také jedním z iniciátorů projektu Česko platí kartou, který podporuje bezhotovostní platby a zvyšuje povědomí o výhodách přijímání platebních karet. Díky němu mohou obchodníci získat platební terminál na půlroku zdarma. Statistiky ukazují, že podnikatelé, kteří akceptují karty, zaznamenávají růst tržeb ve výši 12 až 18 %². Samolepka Visa na vstupních dveřích obchodu navíc přitahuje zákazníky, kteří preferují bezhotovostní platby, a dávají tak přednost místům, kde jsou karty akceptovány³.

 

 

 

Jak se zrodil nápad naučit Česko jíst luxusní francouzské dezerty?

Iveta: Já ani nevím, jestli tohle byl cíl, já jen dělám svoji práci, tak jak si myslím, že by se dělat měla. A francouzská cukrařina je pro mě synonymem kvality, úcty k řemeslu, respektu k surovinám a postupům. Takže cílem bylo spíš dělat dezerty kvalitně a na vysoké úrovni, bez použití jakýchkoliv náhražek. 

Kde jste se setkala poprvé s francouzskými dezerty a proč jste si je zamilovala?

Iveta: V Paříži v jednom z největších cukrářských domů. Stála jsem ve frontě a čekala na místo a byla tím vším, co jsem viděla, okouzlena. Dnes je to určitě již více než 15 let a tehdy jsem si říkala, že by bylo úžasné mít taky cukrárny, kde lidé budou stát ve frontě a čekat na místo.

Nicméně u dezertů to neskončilo, že? Co vše nyní děláte?

Iveta: Dezerty jsou určitě hlavní část mé práce, ale zároveň vedu cukrářské kurzy, kde se snažím předávat své zkušenosti. Vedu celkový provoz kavárny ve Werichově vile a také stojím za kompletním menu jak sladkým, tak i slané kuchyně. Zároveň se snažím podporovat ženy v podnikání a svým příběhem jim dodávat odvahu. 

Máte vydány i 4 kuchařky, jak dlouho trvalo je vymyslet a dostat do prodeje?

Iveta: Většinou to trvá od nápadu k realizaci rok. Největší část zabere určitě psaní receptur a jejich korektura. 

Kde Vás mohou zákazníci najít a získat Vaše zboží? Převážně offline, nebo i online?

Iveta: Jsem součástí kavárny ve Werichově vile na pražské Kampě, která nabízí pohodové posezení, a to jak uvnitř historické budovy, tak i na letní zahrádce s výhledem do parku. Mé produkty se také dají zakoupit na e-shopu www.ivetafabesova.cz.

Proč jste s cukrárnou zavedla i vlastní web a online prodej?

Iveta: Po situaci, kdy jsem musela opustit původní cukrárny, jsem fungovala v době covidu pouze v online světě. Pak se naskytla příležitost znovu provozovat cukrárnu ve Werichově vile a tím pádem se vrátit do offline světa. Obecně si myslím, že gastronomie se nedá dělat pouze online. Jídlo je založeno na emocích a ty přes internet nepřenesete. 

Pomáhají Vám ve Vašem podnikání digitální platby? Například v e-shopu?

Iveta: Samozřejmě. Je to jednoduchý a určitě nejpohodlnější způsob, jak zajistit podnikání. Pro online zákazníky navíc představuje nejjednodušší způsob placení, který sami vyžadují. Proto jsem ani o jiném způsobu neuvažovala.

 

Sweet treats

 

 

Je těžké prorazit v gastro byznysu?

Iveta: Určitě ano. Dnes existuje v mém oboru spousta podniků a odlišit se je velmi složité, ale já pořád říkám, že základ je kvalita, odhodlání a neústupnost a vydržet, pak si vás lidi najdou. 

Co byste poradila ostatním ženám, které chtějí prorazit v gastro byznysu? 

Iveta: Aby si dobře vybraly tým kolem sebe. Zároveň je těžké skloubit osobní život a podnikání, a proto vždy musíte trochu volit mezi tím být mámou a být podnikatelkou. Ale pokud to děláte od srdce, úspěch se dostaví a ta svoboda být vlastní paní stojí za to. 

Otázka na závěr - Máte ráda již legendární citron? Máte nějaké další ikonické zákusky?

Iveta: Jasně, že mám! Mám ráda všechny dezerty, které mi pod rukama vznikly. Často se mě zákazníci ptají, co bych jim doporučila a já vždy říkám, že je to stejné, jako by se mě ptali, jaké dítě mám raději.


¹Visa překonává cíl digitalizovat více než 50 milionů malých podniků, tisková zpráva, 13/06/2023
²Vládní program na podporu bezhotovostních plateb Ceskoplatikartou.cz
³Výzkum Value of Visa byl zadán společností Visa a proveden společností Ipsos Loyalty na základě online průzkumu mezi držiteli kreditních, debetních nebo předplacených karet v červnu 2017 https://merchantsignage.visa.com/

Tag: Payment technology